KUHAJMO SKUPAJ: Gratinirana zelenjava z domačega vrta

0
157
Foto: Selma Bizjak

Ker je čas ravno tak, da je na vrtovih ogromno domače zelenjave, bo kot nalašč tudi ta recept za Gratinirano zelenjavo z domačega vrta. Začinjene krušne drobtinice dodajo jedi svoj hrustljav okus.

Moj pekač je premera 28 cm in uporabila sem:

1 srednje velik jajčevec, 1 srednje velika bučka, 3 srednje veliki krompirji, 2 paradižnika, sol, sušen origano, sušena bazilika, 3 zvrhane jušne žlice krušnih drobtin, oljčno olje, 60 g sira Tilzit, 2 stroka česna, maslo za premaz pekača

Priprava:

Vso zelenjavo operemo, bučki in jajčevcu odrežemo zgornji in spodnji del, krompir olupimo, paradižniku odstranimo pecelj ter jo narežemo na kolobarje debeline približno 5 mm. Solimo.
Pekač premažemo z maslom.
Narezano zelenjavo izmenično polagamo eno na drugo v krogu, dokler je ne porabimo vse.
Z dlanjo jo rahlo potisnemo ob dno pekača, da se lepo enakomerno razporedi.
Zelenjavo prelijemo z oljčnim oljem in izdatno posujemo s sušenim origanom.
Pekač z zelenjavo postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, na srednji nivo.
Pečemo približno 25 min.
Medtem pripravimo posip iz krušnih drobtin.
V skodelici zamešamo krušne drobtine, strta stroka česna, sušeno baziliko ter malo oljčnega olja. Premešamo.
Pripravljene drobtinice razporedimo po zelenjavi.
Prižgemo funkcijo žar ali pa temperaturo zvišamo na 200 stopinj Celzija, da zelenjava in drobtinice dobijo lepo zlato rjavo barvo (približno 5 – 10 minut)
Takrat dodamo še manjše, tanke rezine sira in pečemo samo še minuto ali dve, da se sir stopi.
Vzamemo in pečice in ponudimo kot samostojno jed ali prilogo k mesnim jedem.
Na krožniku dodamo še nekaj kapljic dobrega oljčnega olja.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.