5 predlogov za okusno poletno kosilo

Zdrave juhe krepijo imunsko odpornost. (foto: Pixabay.com)

Ne veste, kaj bi skuhali za kosilo? V prispevku boste našli pet odličnih receptov za okusne in hitro pripravljene poletne jedi.

S poletnimi meseci prihaja tudi več izbire med sezonskimi jedmi. Na voljo bomo imeli bučke, blitvo in špinačo, papriko in paradižnik, mlad krompir, solato in še mnogo drugega. Iz živil, ki jih lahko pridelate sami, si lahko pripravite hitre in okusne jedi. Nekaj smo jih zbrali.

Ocvrte bučke
Bučke operite, nikar jih ne lupite. Narežite jih po dolgem na centimeter debelo, nato pa povaljajte v moki, jajcu in drobtinah. Ocvrite na vročem olju in ocvrte položite na papirnato brisačo, da se olje odcedi. Poleg ponudite skledo zelene solate in domač kruh.

Foto: Pixabay.com

Bučni polpeti
Potrebovali boste eno bučko, dve pesti mletih ovsenih kosmičev, eno jajce, sol in poper, sesekljano čebulo, nariban sir.

Bučko operite, nikar je ne lupite in naribajte. Posolite in pustite pol ure, da spusti vodo, dobro odcedite. Primešajte ji eno jajce, drobno sesekljano čebulo, mlete ovsene kosmiče in nekaj naribanega sira, ščepec popra. Oblikujte v polpete in ocvrite na vročem olju ali pa jih popecite v pečici na peki papirju. Poleg ponudite krompirjevo ali paradižnikovo solato.

Špinačna juha
Potrebujete dve skodelici mlade špinače, en srednje debel krompir, čebulo, sol, peteršilj in parmezan.

Krompir olupite, narežite na kocke in skuhajte. Ko je mehak, mu dodajte čiste špinačne liste in pokuhajte še nekaj minut. Nato odstavite in v ponvi na malce olja prepražite čebulo. Stresite jo h krompirju in špinači. Solite in poprajte po okusu, nato pa dobro zmešajte s paličnim mešalnikom. Ko juho nalijete na krožnik. Ji dodajte še žličko sesekljanega peteršilja in žličko parmezana.

Foto: Pixabay.com

Rezanci s poletno omako
Potrebujete eno papriko, en paradižnik, pol bučke, sol in poper, baziliko, pol čebule.

Čebulo sesekljajte in popražite na vročem olju. Dodajte ji na drobne koščke narezano svežo papriko, paradižnik in pol bučke. Manjši kot bodo kosi zelenjave, bolj okusna bo omaka. Popražite nekaj minut, nato dolijte malce vode, solite in poprajte ter kuhajte nekaj minut. Na koncu omaki dodajte žličko sesekljane bazilike in jo postrezite poleg kuhanih rezancev.

Pečena zelenjava
Potrebujete en manjši jajčevec, eno bučko, papriko, dva paradižnika, česen in čebulo, sol in poper, nekaj olja.

Zelenjavo očistite in narežite na koščke. Čebulo in česen sesekljajte in zmešajte med zelenjavo. V jensko skledo ali manjši pekač nalijte nekaj olja, nanj stresite zelenjavo, solite in poprajte ter postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 200 stopinj Celzija za pol ure. Poleg pečene zelenjave lahko ponudite pečeno meso in solato.

Foto: Pixabay.com