KUHAJMO SKUPAJ: Krompirjevo – bučkini polpeti

Krompirjevo – bučkini polpeti (foto: Selma Bizjak)

Krompirjevo – bučkini polpeti so samostojna jed, ki jo lahko jemo še toplo ali hladno. Zraven se poda hrustljava zelena solata s paradižnikom in doma pripravljena omakica iz majoneze, kečapa in čilija v kolikor želimo malo bolj pikanten okus.

Za 10 – 12 polpetk potrebujemo:

4 srednje velike krompirje, 2 srednje veliki bučki, 1 -2 stroka česna, 100 g parmezana, 100 g mehkega sira, 2 jušni žlici mascarpone sira, 2 jajci, 100 g krušnih drobtin, 2 jajci, svež peteršilj maslo, sol, poper, oljčno olje, krušne drobtine za paniranje.

Poleg tega potrebujemo še klasičen pekač iz pečice in peki papir.

Priprava:

Krompir olupimo in ga v slani vodi skuhamo do mehkega.
Bučke operemo odstranimo spodnji in vrhnji del. Če so bio, jih ne lupimo.
Narežemo jih na pol cm kolobarje. Kolobarje nato prerežemo na 4 dele.
V manjši posodi raztopimo maslo, dodamo bučke, nasekljan česen in sol.
Pokrite dušimo toliko časa, da se zmehčajo, a so še vedno čvrste. Potem jih odstavimo in ohladimo.
Kuhan krompir odcedimo, ga pretlačimo in ga ohladimo.
Medtem naribamo tako parmezan kot mehki sir.
V večji skledi najprej vmešamo bučke v krompir. Popramo.
Dodamo mascarpone sir, parmezan, mehki sir, sesekljan svež peteršilj, krušne drobtine.
Dobro premešamo.
Vmešamo še jajca.
Maso zajemamo z veliko žlico in z dlanmi oblikujemo polpete.
Vsako posebej povaljamo z obeh strani v krušnih drobtinah.
Ker je masa zelo rahla, to počnemo previdno.
Ko jih odlagamo na s peki papirjem obložen pekač, jih še malce oblikujemo, da so lepe okrogle oblike.
Preden jih damo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, vsako prelijemo še s kavno žličko oljčnega olja.
Pečemo jih na zgornji tretjini pečice, s funkcijo ventilacije in zgornjega žara približno 20 -25 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepo zlato rjave barve in hrustljave.
Če te funkcije nimamo, se čas pečenja malce podaljša.
Ponudimo jih lahko kot samostojno jed, tople. Zraven pripravimo zeleno solato s paradižnikom.
Prav tako pa jih lahko kot prigrizek jemo hladne.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.