Koristni triki, ki bodo pregnali polže iz vašega vrta

Polže lahko z vrta preženete na naraven način. (foto: Pixabay.com)

Veseli smo bili dežja, malce manj pa smo potem veseli polžev, ki pridejo ob deževnem vremenu na plano in se radi lotijo naših rožic in vrtnin. A lahko jih zelo uspešno preženemo brez, da bi uporabljali kemikalije, ki so strupene za nas in okolje.

Zbrali smo nekaj naravnih nasvetov, s katerimi lahko uspešno preženete polže iz vrta in gredic.

Koruzna moka
Ste vedeli, da koruzna moka privlači polže? Zelo radi jo imajo, a zanje je usodna. Poleg vrta in gredic zvečer postavite posodo s koruzno moko. Vaba za polže jih bo privabila in vaše vrtnine bodo ostale cele. Ponavljajte vsak večer in rešili se boste polžev.

Pivo
Tudi pivo je uspešna past za polže. Vonj in okus jih privlači, zato zvečer nalijte pivo v nizke posodice. Zjutraj bodo le te polne polžev.

Jajčne lupine
Shranjujte jajčne lupine, zdrobite jih in zvečer posujte okrog vrtnin. Ker bo polže bodlo, jih ne bodo mogli prečkati. Jajčne lupine pa bodo opravile še dodatno nalogo – pognojile bodo zemljo in vrtnine ter rožice bodo lepše rasle.

Foto: Freepik.com

Droben pesek
Tudi pesek lahko posujete okrog vrtnin in rož. Tudi ta je naravna ovira za polže, saj jih zbode in ga ne morejo prečkati.

Baker
Poskusite lahko tudi z bakreno žico. Položite jo okrog vrtnin in rož, polži je ne bodo prečkali, saj baker negativno deluje nanje, podobno kot bi jih stresla elektrika.