Praktični nasveti: Kako porabiti star kruh?

Star kruh lahko porabite za okusne in preproste jedi. (foto: Freepik.com)

Tudi nekaj dni star kruh lahko koristno porabimo in iz njega pripravimo okusne jedi. Nekaj smo jih zbrali.

Kruhov narastek z zelenjavo
Potrebovali boste eno čebulo, približno pol kilograma starega kruha, dve jajci, kisla smetana ali mleko, sol, strok česna, začimbe, korenje, paprika, por ali kakršnakoli druga zelenjava, ki jo morate porabiti, sir, šunka ali slanina.

Čebulo sesekljajte in prepražite na olju, ko zarumeni, dodajte narezano surovo zelenjavo in malce popražite. Kruh natrgajte na manjše koščke, dajte ga v večjo skledo. Razžvrkljajte dve jajci, dodajte kislo smetano, mleko ali smetano za kuhanje, dodajte še sesekljan strok česna, malce soli, začimbe po okusu in mešanico vlijte čez kruh. Dodajte še prepraženo čebulo z zelenjavo, nariban sir, dodate lahko na kocke narezano šunko, salamo ali slanino in vse skupaj zmešajte. Zmes naj počiva na kuhinjskem pultu vsaj pol ure, da se okusi prepojijo.
Nato z maslom namažite pekač ali jensko skledo, zmes nadevajte vanj, potlačite, dajte v pečico in pecite pol ure pri 180 stopinjah Celzija, da se lepo zapeče. Malce pred koncem pečenja lahko po vrhu potresete še nariban sir.
Recept prilagajajte po svojem okusu oziroma uporabite tiste sestavine, ki jih imate doma ali jih zaradi svežine morate porabiti.
Jed je odlična tako topla kot tudi hladna.

Kruh nadevajte v jensko skledo in specite. (foto: A. R.)

Kruh s sirom
Potrebovali boste približno pol kilograma starega kruha, dve ali tri jajci, kislo smetano ali smetano za kuhanje, skodelico naribanega sira, dva stroka česna, peteršilj in sol.
Kruh natrgajte v večjo skledo. Na drobno sesekljajte česen in peteršilj. Razžvrkljajte jajca, dodajte jim česen, peteršilj in sol. Vlijte h kruhu. Dodajte še toliko smetane za kuhanje ali kisle smetane, da je zmes, ko jo zmešate, lepo kompaktna, a vlažna. Zmes naj počiva pol ure, nato jo stresite v pomazan pekač.
Pecite pri 180 stopinjah pol ure, malce pred koncem po zmesi potresite še sir.

Kruhovi cmoki
Potrebovali boste približno pol kilograma starega kruha ali žemlje, eno čebulo, moko, jajce, sol in mleko.
Kruh natrgamo na koščke, nato ga navlažimo z mlekom. Sesekljamo čebulo in jo popražimo na olju. Ko zarumeni, odstavimo in ko se nekoliko ohladi, jo stresemo h kruhu. Dodamo še sol, eno jajce in premešamo. Nato dodamo še toliko moke, da lahko oblikujemo maso v cmoke.
Kuhamo jih v slanem kropu približno deset minut. Postrežemo z omako.

Kruhov narastek je okusen topel ali hladen. (foto: A. R.)

Kruhove šnite
Potrebujemo na kose narezan star kruh, jajca, sol in olje.
Najprej razžvrkljamo jajca, jih malce posolimo, nato pa v ponvi segrejemo za dober centimeter olja. Ko je vroče, narezane kose kruha pomočimo v jajce z vseh strani, malce odcedimo in zapečemo v vročem olju na obeh straneh. Pečene šnite polagamo na papirnato brisačko, da se olje odcedi.
Tako pripravljene šnite se odlično podajo h kislemu zelju, repi, zelenjavni juhi …