5 receptov: Tudi tako lahko pripravite regrat

Regrat je odlična izbira za zdravo kosilo. (foto: L.P.L.)

Marca se prične sezona regrata. Tega je na travnikih polno, iz njega lahko pripravite okusno in zelo zdravo solato, uporabite pa ga lahko tudi na drugačne načine in si z njim popestrite jedilnik.

Regrat je zdravilen
Pravijo, da preprečuje celo staranje. Tako listi kot tudi korenina regrata je polna vitaminov in mineralov.
Regrat vsebuje veliko vitamina A, je naravni diuretik, kar pomeni, da spodbuja odvajanje odvečne vode iz telesa in krepi delovanje ledvic.
Regrat čisti kri, pomaga pri hujšanju, krepi delovanje jeter, pomaga odpravljati žolčne kamne, pomaga odvajati vodo iz telesa, znižuje raven sladkorja v krvi, čisti organizem in niža raven estrogena v telesu.Izkoristite naravo, naberite regrat na čistih travnikih in ga pripravite za kosilo.

Solata iz regrata
Operite regratove liste in jih odcedite. Stresite v skledo in dodajte kuhan krompir. Dodate lahko tudi kuhano jajce, ocvirke ali popečeno slanino. Naribate lahko svež korenček in ga dodate zraven. Solite po okusu, dodajte še oljčno olje in kis, zmešajte in takoj ponudite.

Juha iz regratovih listov
Tudi juha je zelo okusna.
Najprej olupimo, narežemo in v slani vodi skuhamo dva do tri krompirje. Ko je kuhan, dodamo tri pesti očiščenih regratovih listo in kuhamo še nekaj minutk, nato odstavimo, dodamo dve žlici kisle smetane ali deciliter mleka.
Na ponvi prepražimo nekaj strokov sesekljanega česna in dodamo juhi. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo po okusu ter postrežemo s kruhom.

Foto: Freepik.com

Rižota z regratom
Sesekljamo srednje veliko čebulo in jo popražimo na žlici olja. Ko zarumeni, dodamo še sesekljan strok česna in ko zadiši, stresemo v lonec tri do štiri pesti riža in na hitro popražimo. Dolijemo deciliter vode, solimo in počasi kuhamo.
V tem času, ko se riž kuha, očistimo regratove liste in jih narežemo na približno dva centimetra dolžine. Če imamo pri roki trdi sir, ga naribamo za dve žlici.
Kuhan riž odstavimo in nanj stresemo čist in osušen narezan regrat. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo nekaj minut. Nato čez rižoto potresemo še nariban sir, premešamo in takoj postrežemo.

Foto: Freepik.com

Regratov napitek za zajtrk
Regrat lahko uporabimo tudi v zdravem sadno zelenjavnem napitku. Vzamemo sadje, ki ga imamo doma. Najbolj priporočljiva so jabolka. Narežemo jabolko na kocke, dodamo pest narezanih in čistih listov regrata, dodamo še deciliter in pol vode, ščepec cimeta in vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Zdrav napitek popijemo za zajtrk.

Foto: Freepik.com

Regrat z jajcem
Odličen zajtrk so lahko tudi umešana jajčka, ki jim dodamo regrat.
Razžvrkljamo dva do tri jajca, dodamo za eno žlico naribanega sira in zmes pustimo v skodelici. Očistimo narežemo za pest regratovih listov.
V ponvo nalijemo nekaj olja, na drobno sesekljamo slanino (če je nimamo, lahko uporabimo tudi ocvirke, suho salamo, šunko, konzervo tune …). Slanino popražimo, dodamo lahko tudi strok sesekljanega česna, nato pa čez vlijemo razžvrkljana jajca s sirom. Zapečemo omleto na obeh straneh, čez potresemo še regrat, solimo o okusu in takoj postrežemo.

PREBERITE TUDI:

S pomočjo 2 močnih živil lahko hitro okrepite pljuča. Kliknite in preberite recept!

KUHAJMO SKUPAJ: Kako pripraviti zdravo kosilo iz dveh sestavin?

Kako pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov, ki deluje blagodejno na dihalne težave (umirja grlo ob kašlju, umirja hripavost, redči gosto sluz) in tako pripomore k lažjemu dihanju in izločanju odvečne sluzi iz spodnjih dihalnih poti.